Alkali yağ alma Kimyasalında toz ve sıvı halde seçenekleri vardır. Yağalma işlemi sprey, daldırma ve ultrasonik metotlarla uygulanabilir. Alüminyum, zamak, bakır, pirinç, demir ve çelik için uygundur. Demir ve çelik için sorunsuz olmasına rağmen alüminyum ve pirinç gibi metallerin temizlenmesinde kararmayı engellemek gerekir.
Alkali yağ almalar genelde 50-95°C sıcaklık aralığında çalışır. Düşük sıcaklıklarda reaksiyon hızı düştüktür. Etkili bir temizlik gerçekleşmeyebilir. Bu yüzden işlem çözeltisinin sıcaklığı önemli bir parametredir.
Daldırma yağ alma banyoları genelde alkali yağ alma kimyasallarından oluşur. Yüksek alkalite ve sıcaklık ile birlikte metal üzerinden yağ alma işlemi yapılır. Demir fosfat, çinko fosfat ve mangan fosfat kaplama banyoları öncesi kullanımı uygundur. Asidik karakterdeki yağ alma banyoları ise pas ve tufal sökme özelliğine sahiptir. Ayrıca yağ alma banyolarının yeterli olmadığı durumlarda yağ alma katkıları da kullanılabilir.
Püskürtme yağ alma banyolarında, daldırma yağ alma banyolarına göre ekstradan basınç farkı vardır. Genelde 1,4-2,0 bar arasında olan bu basınç bazı durumlarda 3,0- 4,0 bar basınçlara kadar çıkarılabilir. Bu basınç sayesinde temizleme efekti üst seviyeye çıkar. Banyo sıcaklığı 50-65°C aralığındadır ve daldırma yağ alma tesislerine göre daha düşük seviyededir. Metal parçaları temizleme süresi de daldırma sistemlere göre daha kısadır. Yaklaşık 3 dakika gibi kısa bir sürede metal temizlenmiş olacaktır. Metalin cinsine ve üzerindeki yağ miktarına göre yağ alma kimyasalı seçilmelidir. Demir, çelik, bakır, zamak, pirinç, alüminyum ve galvanizli parçalarda kullanılabilir.
Ultrasonik yağ alma banyoları ses titreşimi, kimyasal etki ve sıcaklık yardımı metal parçaların üzerindeki yağları temizler. Genelde orta alkali ortamda çalıştığı gibi nötr yağ alma kimyasalları ile de çalışabilir. Banyo sıcaklığı yüksek değildir ve süre metalin üzerindeki yağ miktarına göre uzayabilir.
Alkali temizlemede dikkat edilmesi gereken noktalar konsantrasyon, süre, sıcaklık ve toplam alkalitedir. Şartlar uygun olmasına rağmen yağ alma işlemi tetkili gerçekleşmiyorsa yağ alma katkıları kullanılılabilir. İşletmede kullanılan suyun sertliği de temizlemeye etki edebilir.